Cum a ajuns Chindia cu datorii istorice: promisiuni neonorate, clauze nerespectate, minciuni sfruntate. Precedentul 2016: aceeași situație, cu cifre mai mici

By
Updated: October 1, 2023

DB-sport.ro prezintă astăzi o “radiografie” a motivelor pentru care Chindia a ajuns în pragul colapsului financiar, sub comanda trepădușului Cordoș Andrei, personaj instalat pe filieră politică la Târgoviște, un tip tupeist și fără experiență care a preluat un club în dificultate, dar nu a arătat niciun moment preocupare pentru stingerea unor litigii, deși cunoștea în amănunt situația din iunie. La fel de vinovați sunt asociații clubului, Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița, care nu au comandat vreun audit sau vreo cercetare în dreptul vechii conduceri, acuzată de Cordoș în repetate rânduri că a lăsat Chindia cu datorii de peste 1.5 milioane de euro. Practic, de datoriile din momentul de față nu va răspunde nimeni, cum nu a răspuns nimeni nici în 2016, când – în an electoral – autoritățile locale și județene, adică aceleași entități care finanțaseră clubul și îl finanțează în continuare, au achitat toate creanțele, cu două luni înainte de alegerile locale. Ca să fie bine! Sau să facem dreptate, cum spunea Adrian Țuțuianu la acea vreme! Le luăm pe rând:

La 31 decembrie 2022, Chindia nu avea datorii către angajați și colaboratori. Momentul era esențial pentru manualul de licențiere, iar cei din club au dat cu subsemnatul pentru a certifica situația de fapt. Singurele restanțe erau către ANAF, însă aici trebuie spus că clubul tocmai finalizase plata eșalonată a unor taxe, întinsă pe durata de cel puțin doi ani. Responsabil cu acel “armistițiu” și cu plățile a fost Costel Dumea, probabil cel mai corect și minuțios om de la AFC Chindia de la reînființarea clubului din 2010. Dumea este acum pensionar, s-a retras acasă, la Pucioasa și nu mai vrea să audă de fotbal. Nici de actuala juristă, pe care a vrut să o ajute să înțeleagă mersul lucrurilor la Chindia, dar blonda nici nu l-a băgat în seamă.

Tot la finalul lunii decembrie, anul trecut, în bugetul creionat al Chindiei s-a strecurat un aspect foarte important: revenirea echipei pe teren propriu, din fianuarie/februarie, come-back care ar fi însemnat, pentru multe meciuri, venituri consistente din bilete, reclame și marketing. Primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan, anunțase din septembrie că meciul cu FCSB, din debutul lunii decembrie, se va juca la Târgoviște. Nu a fost așa, însă oficialii clubului au scos din bugetul pentru partea a doua a campionatului cheltuielile cu chiria și cazarea la Ploiești, mizând pe bani frumoși din bilete la jocurile de acasă, începând din debutul acestui an. Exemplele târzii sunt totuși elocvente: cu FC Voluntari și Steaua, clubul a scos, de fiecare dată, peste 40.000 de euro doar din vânzarea biletelor. Chindia a jucat 9 meciuri la Ploiești în 2023 până la revenirea pe Eugen Popescu, un calcul simplu indicând venituri de peste 300.000 de euro dacă stadionul ar fi fost aproape plin meci de meci și economii de încă cel puțin 150.000 (chirie la Ploiești, plata colaboratorilor de la CSM Ploiești, transport la Ploiești etc). Jumătate de milion de euro, asta în condițiile în care salariile însumate nu depășeau 80.000 euro lunar în Liga 1! Practic, doar din bilete, Chindia ar fi plătit salariile tuturor! Evident, cu condiția să fi jucat la Târgoviște.

Chindia a mers târâș în finalul campionatului, tocmai pentru că nu s-a întors acasă, iar alocări bugetare suplimentare nu s-ar fi putut face până la eventualele rectificări din iulie, cu excepția unor proiecte cu dedicație. Drepturile TV au ținut în viață echipa, însă și banii de aici s-au dus, pe salarii și chirii, pe transport și pe alte multe cheltuieli. Încasări la Ploiești: aproape de 0! Cu bilete de 20 și 30 lei, iar Cordoș cere acum 40 și 60 lei la tribuna nouă a stadionului Eugen Popescu, în Liga a 2-a, plus parking-uri de 15 lei, distribuite de Posteucă Silviu, finul vicepreședintei CJ Dâmbovița și unul dintre cei mai slabi, dacă nu cel mai slab, responsabil PR din fotbalul românesc. “Cu o zi înainte de meciul cu FC Voluntari, jucătorii s-au strâns și i-au cerut lui Marcel Ghergu să le dea un salariu. Omul a fost sincer: le-a spus că nu sunt bani în conturile clubului și nu are de unde să le dea. A încercat să se împrumute el, în nume propriu, pentru a le vira măcar pe o jumătate de lună, dar nu a reușit, pentru că în oraș se știa că indiferent de deznodământul sezonului va fi dat afară”, vorbesc sursele noastre. Chindia a revenit de la 0-2 în nici jumătate de oră, i-a lipsit un gol pentru a ajunge la barajul cu Dinamo. Și bineînțeles, niște bani, nu doar pentru salarii, că doar semnalul fusese dat din minutul 46, de la golul lui Neguț, abia intrat pe teren :).

Momentul 12 iunie: într-o ședință organizată seara târziu, la sediul CJ Dâmbovița, Marcel Ghergu a fost demis de către asociați. Ba chiar și jignit și dat afară din sala în care urma să fie decisă numirea lui Cordoș Andrei. Cu ultimele sponsorizări primite în cont la aproape o lună de la retrogradare și cu alte fonduri, rămase din drepturile TV, Ghergu avea posibilitatea de a plăti 1-2 salarii către toți angajații chiar în ziua următoare celei în care a fost demis, printr-o hotărâre AGA. “În mod normal, urmează un preaviz de 45 de zile, pentru că am avut o funcție de conducere. Plătim două salarii, să nu se ajungă la memorii și la alte probleme. Până la sfârșitul săptămânii rezolvăm cu cei mai mulți dintre angajați”, a transmis Ghergu marți dimineață, la nici 12 ore după ședința de la CJD. Marți la prânz, surpriză: avea să îi fie retras dreptul de semnătură în bancă, iar contractul de muncă era încheiat cu acordul părților, sub presiune și fără niciun preaviz. Abia pe 7 iulie, deci la mai bine de trei săptămâni de la executarea lui Ghergu avea să fie învestit Cordoș Andrei, ca președinte, plus Lorin Petrescu, vicepreședinte, în fapt reprezentantul unui sponsor, ProActiv, care nu mai apare pe tricouri. Sau poate nici nu mai e sponsor? Vom reveni la Petrescu, cât de curând, acum de menționat un singur aspect, acela că și-a adus contabila din firma proprie la Chindia pentru a avea acces la toate documentele financiare.

Cordoș nu a plătit pe nimeni dintre cei care aveau bani de primit din mandatul lui Ghergu. Sau aproape pe nimeni… Deși existau bani, la data învestirii clujeanului în funcție, dar și ulterior, nu s-au plătit salariile foștilor jucători și antrenori ai echipei. Așa a ajuns Chindia cu aproape 20 de memorii pe rolul CNSL sau al Comisiei de Recurs, toate pierdute, sub apărarea juristei Niculae Georgiana, absolventă de Drept ale cărei apărări au stârnit hohote de râs în mediul fotbalistic, dar și numeroase reproșuri. Doar în data de 20 iulie, CJ Dâmbovița a aprobat o plată de 200.000 de euro către clubul Chindia, detalii aici, pe un program de sprijin pentru performanța sportivă, la două luni după retrogradarea echipei și la două săptămâni de la învestirea lui Cordoș în funcția executivă. Unde s-au dus acești bani, Cordoș? În buzunarele cui au intrat 200.000 euro, cu care se puteau plăti mai bine de două salarii celor care depuseseră memorii?

Datorii și probleme și în 2016. Plata restanțelor, cu două luni înainte de alegerile locale

Chindia a trecut printr-o situație similară în urmă cu șapte ani. Înainte de meciurile grele din play-off-ul Ligii a 2-a, Primăria și CJ Dâmbovița anunțau, cu surle și trâmbițe, în presa de casă, că datoriile clubului au fost stinse, peste noapte. Aproximativ 400.000 de euro la acea vreme, echipa promovase de un an din Liga a 3-a și țintea doar la nivel declarativ promovarea în primul eșalon. “Staff-ul administrativ și staff-ul tehnic sunt compuse din oameni ai locului, care gândesc și sunt cu sufletul la Târgoviște. Suntem într-o situație excelentă, aceea de a aduce clubul la zero datorii, o promisiune care părea imposibilă, dar eu, Adrian Țuțuianu, și Cristian Stan am rezolvat această problemă“, declara pe 1 aprilie 2016 Adrian Țuțuianu, din fotoliul de președinte al CJ Dâmbovița. Daniel Cristian Stan era primar interimar al Târgoviștei, iar după două luni câștiga lejer alegerile locale, după o așa-zisă luptă cu Ciprian Prisăcaru, candidat PNL, care după câteva luni avea să își depună adeziunea la PSD!

265.000 de euro a virat Primăria în conturile Chindiei în aprilie, cu aproximativ o lună înaintea retrogradării în Liga a 2-a, la Târgoviște. Anterior, Primăria refuzase, conform surselor noastre, organizarea meciului cu Petrolul pe Eugen Popescu, pentru că televiziunile nu ar fi programat jocul în nocturnă. Varianta este negată de primarul Stan.

1.200 de euro este salariul lunar al analistului video al Chindiei, un italian propus de Renzo Rossi

P.S. Președintele Chindiei s-ar fi rugat de unul dintte foștii sponsori ai clubului, chiar la ziua de naștere a omului, week-end-ul trecut, să împrumute Chindia pentru a achita o parte dintre sumele pierdute în litigii. Cordoș ar fi garantat restituirea banilor cu prima tranșă din drepturile TV din sezonul viitor, în ipoteza promovării. Omul de afaceri nu a acceptat propunerea, iar asta e de înțeles.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *