TOT CE NU A FOST SCRIS. Pe mâna cui a ajuns Chindia: fost jucător modest în Liga I, vedetă în campionatul din Maldive și șase luni manager la U Cluj

By
Updated: August 20, 2023

Chindia Târgoviște are, de la jumătatea lunii iunie, un nou președinte executiv, clujeanul Andrei Cordoș (35 ani), nume în jurul căruia se învârt destule controverse la Târgoviște, de la numirea în funcție și până în momentul de față. Cordoș, care la prima impresie părea un tânăr deschis, cu viziune, a dus clubul în scandaluri, a îndepărtat – deja – aproape toți localnicii găsiți aici la momentul instalării și a apărut în centrul unor scandaluri și gafe incredibile pentru nivelul profesionist cu care ar trebui să se laude Chindia. Andrei Cordoș i-a luat locul lui Marcel Ghergu (59 ani), președinte al clubului din 2014 până în luna iunie a acestui an. Nu e un secret pentru nimeni că noul președinte a fost numit politic, la fel ca și cei de dinainte, câtă vreme clubul a fost înființat și ulterior finanțat de către autoritățile locale și județene. Fără acest sprijin, din bani publici, Chindia n-ar fi existat astăzi în fotbalul românesc, aspect de netăgăduit.

Dintr-un salvator al clubului, așa cum s-a autointitulat la prima apariție în fața jurnaliștilor dâmbovițeni (mulți la număr, cei mai mulți din obligații, se știu ei), Cordoș a ajuns să fie contestat vehement în două luni, de suporteri, foști angajați, colaboratori sau simpli urmăritori ai fenomenului. Motivele sunt multiple: în primul rând atitudinea de patron pe care și-a asumat-o omul de când a pășit în oraș: patron pe bani publici, pe fondurile alocate de Primărie și CJ Dâmbovița. Unic în istoria fotbalului dâmbovițean, Cordoș a demis toată conducerea tehnică, antrenorul Dragoș Militaru și staff-ul său, plus team-managerul echipei, după două etape de campionat în care echipa nu a pierdut, bonus o victorie în Cupă cu 5-0. Ce l-a deranjat pe noul președinte? Cel mai probabil, faptul că Militaru nu a fost omul supus, antrenorul cu capul plecat la ordinele conducerii, cum se practică în mai tot fotbalul românesc. Pe scurt, Militaru a vrut să antreneze și să-și aducă/folosească la Chindia jucătorii doriți. Nu a fost lăsat, ba mai mult, a fost taxat repede, spre stupefacția unui întreg județ.

Cordoș s-a certat cu aproape toată lumea, de când s-a așezat pe scaunul de președinte. Inclusiv cu primarul Cristian Stan, cu care a intrat într-un dialog de la distanță, pe tema folosirii stadionului Eugen Popescu. Pentru conformitate, Primăria e proprietara stadionului, administrat de CSM Târgoviște, iar Chindia e chiriașă. Ca și la Ploiești. Nici asta nu e normal, dar ce mai e normal în România anului 2023? Clujeanul a încercat să se despartă de cât mai mulți localnici. Căpitanului Cornel Dinu nu i-a fost propusă prelungirea contractului, lui Atanase i s-a făcut o ofertă de toată jena (a ajuns la Slobozia, între timp, pe un contract cel puțin dublu decât oferta clubului din Târgoviște), iar Andrei Șerban a intrat în dizgrațiile conducerii pentru că nu acceptă diminuarea contractului încheiat anul trecut! De amintit și faptul că, de la antrenori de copii dați afară și până la responsabili cu gazonul amenințați cu rezilierea, Cordoș nu mai vrea să vadă picior de om din vechea organigramă pe actualul stat de plată. Unii au plecat deja, alții au hârtiile pregătite, cei câțiva rămași, cu o singură excepție, sunt pândiți.

Multă lume se întreabă cine este Andrei Cordoș, de unde vine și cum a ajuns la Târgoviște. Google nu oferă foarte multe informații despre fostul fundaș, poate și pentru că platformele nu erau atât de dezvoltate precum la momentul acesta pe vremea când Cordoș juca fotbal. N-a fost un jucător rău, dar nici nu a impresionat. Referințele sunt rare și țin, mai degrabă, de amănunte de culoare: șase luni în campionatul exotic din Maldive, unde toate echipele împărțeau același stadion, apariții la Dinamo, U Cluj, FC Vaslui, ASA Tg. Mureș, Botoșani și Luceafărul Oradea în România, un pic de juniorat la Frosinone, poze din vacanțe. În Liga 1, în total 119 meciuri. Cordoș s-a retras din fotbal în 2019, la 31 de ani. Prin comparație, Daniel Popa, de exemplu, a bifat peste 210 meciuri în prima ligă la 28 de ani, abia împliniți luna trecută.

În dreptul carierei de manager/conducător/președinte, lucrurile sunt clare: o singură experiență, la U Cluj, șase luni și câteva zile, între decembrie 2021 și iunie 2022. Ce-i drept, U a promovat la finalul acelui sezon, însă și acolo scandalurile s-au ținut lanț. Cordoș s-a aflat doar în șicane cu antrenorul Erik Linkar, a avut probleme și cu suporterii, unele foarte serioase, la finalul meciului cu Hermannstadt, de dinaintea barajului cu Dinamo, pentru ca înainte de startul pregătirilor pentru noul sezon, 2022-2023, să i se transmită că nu i se mai prelungește contractul. Practic, între ultimul meci oficial, cu Zalgiris, din octombrie 2019 și până la instalarea la Chindia, în iunie 2023, Cordoș a activat doar la U Cluj, perioada amintită mai sus. “Lui nu i s-a prelungit contractul, nu a plecat el. Oamenii care decid la club au hotărât că nu mai e nevoie de domnul Cordoș. El ar fi stat și în administrativ și fără bani, numai să rămână”, vorbea Linkar după momentul promovării lui U. De altfel, în fotografiile de la sărbătoarea promovării, Andrei Cordoș nici nu apare.

Trimis de partid la Chindia! După retrogradarea Chindiei în Liga a 2-a, Primăria și CJ Dâmbovița au căutat fix o lună o soluție pentru executivul Chindiei. Și nu neapărat una locală, mergându-se mai mult pe recomandări de la partid. A fost ales numele propus dinspre PSD Cluj, nu e un secret că tatăl lui Andrei Cordoș e un important pilon al acestui partid într-un Cluj dominat de PNL. Pentru o imagine exactă a procentelor, candidatul PSD la Primăria Cluj din 2020, Valentin Cuibuș, a obținut 4,57%, în vreme ce la Târgoviște, actualul primar, Cristian Stan, a luat 65,61% din voturi. Semn că filiala de la Cluj a PSD nu e slabă, ci aproape inexistentă. Și totuși, de aici a fost importat personajul care împarte banii și face ordine după bunul plac la club. Cu acceptul asociaților? Evident, iar aici apar mai multe semne de întrebare. Din ce rațiuni ar gira în continuare Primăria și CJD o asemenea numire, câtă vreme asocierea Chindiei cu Cordoș a devenit una care produce efecte nocive? De ce nimeni dintre cei care ridică mâna pentru banii trimiși de autorități la Chindia nu are vreo reacție după valul de decizii dubioase din ultima vreme? Legat de bani, sunt peste 300.000 de euro virați doar de către CJ Dâmbovița în această vară, ajunși pe mâna lui Andrei Cordoș. Unde sunt, ce s-a plătit cu ei, ce litigii au fost stinse și ce restanțe achitate, câte echipamente greșite și câți amatori au fost plătiți să strice imaginea clubului, știe un singur om. Sau maxim doi.

Cert e că echipa are nevoie de victorie marți, cu Buzăul. Echipa, jucătorii, suporterii. În mod normal, dacă Chindia nu va scoate mai mult de două puncte din meciurile cu Gloria Buzău și FC Argeș, ar trebui să plece nu doar Vasile Miriuță, adus în locul tânărului și promițătorului Dragoș Militaru, ci mai ales Andrei Cordoș. Câtă vreme ai executat antrenori după două etape, angajați pe care nici măcar nu i-ai cunoscut, cazul contabilei, de exemplu, trebuie să îți asumi greșelile, neputința și aroganța și să îți faci bagajele. Dacă ai demnitate, dacă nu, speranța rămâne în asociații care anterior avertizau conducătorii cu cartonașe galbene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *