Chindia e pe perfuzii! Final cu scandal și patru cartonașe roșii în remiza cu Șelimbăr (2-2): “Nu vedeți ce am pe bancă, ce să fac?”
Niciun meci acasă, pe Eugen Popescu, fără scandal – și fără puncte...
*** După două sezoane fără medalii la nivel de sporturi de echipă, CSM Târgoviște e în pole-position pentru ocuparea ultimei poziții a podiumului la finalul campionatului Diviziei A1 la volei feminin. CSM joacă sâmbătă seară, de la ora 18.00, un meci extrem de important, pe teren propriu, cu Știința Bacău, formație care a evoluat de curând în semifinalele CEV Cup, contra unei alte echipe românești, Alba Blaj.
*** Primele secții de junioare de la secția de volei au apărut în 2018, la opt ani după înființarea clubului. “Mai bine mai târziu decât niciodată”, spune Gabriel Boriga. Jucătoarele pregătite de Luka Valerijan au desfășurat, în ultimele luni, activități de promovare ale voleiului în școlile din Târgoviște.
*** Dacă la volei există șanse reale pentru medalii, baschetul nu stă deloc bine. În aceleași condiții și restricții în care anterior s-au obținut titluri, cupe și supercupe, CSM ar putea termina sezonul abia pe locul 5 sau 6. “La finalul sezonului, tragem linie și analizăm activitatea staff-ului”, e avertismentul lui Boriga, voluntar la CSM Târgoviște, după o perioadă în care a fost președinte de onoare al clubului.
Puțin peste 40 de minute a durat discuția dintre redactorul DB-sport.ro și fostul primar al municipiului Târgoviște, Gabriel Boriga. Cu foaie și pix, “old school”, vorba lui Boriga, fără reportofoane sau înregistrări video, chit că suntem în era Facebook-ului și a live-urilor. Fost jurnalist, pe vremea când printul făcea legea, iar oamenii se trezeau dis de dimineață să prindă ziarele de sport, Boriga a oferit răspunsuri directe, fără a ocoli subiectele, unele foarte sensibile. Ce a ieșit, citiți mai jos:
– Domnule Boriga, voleiul trage la medalii. E locul 3 maximum din ceea ce s-ar fi putut obține în acest sezon?
– Vă spun sincer că da. Cu acest lot, cu acest buget și nivel al campionatului, nu puteam să tragem mai sus. Avem buget mai mic cu 600.000-700.000 de euro decât al primelor două clasate, Alba Blaj și CSM București. Datele sunt oficiale. Cu banii ăștia, adică diferența dintre noi și ei, poți să iei cinci jucătoare de mega-top. Probabil că echipa campioană va cheltui 1.700.000 de euro în acest sezon.
– Și totuși, ați bătut Blajul, finalistă de CEV și campioana României din ultimii ani.
– Da, am bătut, cel puțin o dată pe teren propriu în fiecare sezon în care am activat eu la club. (Râde.) Despre ultimul meci, ne-am depășit condiția. A fost o mobilizare generală a tuturor, de la staff, președintele clubului, jucătoare și suporteri. Pe criteriul sportiv, suntem unde ne-am dorit și e meritul acestor oameni.
– Ați mers pe mâna lui Luka Valerijan, chiar și după o primă parte de sezon modestă.
– Până în iarnă nu au fost rezultatele așteptate, o recunoaștem. Am avut totuși încredere că ne vom redresa. În primele meciuri nu am avut “fals”: Dimitrova a rămas însărcinată cu două zile înainte de debutul campionatului. S-au spus și scris multe, că a fost greșeală de management, că una-alta. I s-a reziliat contractul. Am mers pe mâna unei copile de 19 ani, Rodica Buterez, care nu mai evoluase la nivelul ăsta. Apoi ne-am mișcat și am transferat. Au venit rezultatele, victoriile importante. Diferența dintre echipe mari și echipe mici se vede în momentele grele.
– Până la urmă, nivelul campionatului e slab sau ridicat?
– Eu zic că avem un campionat puternic, cel mai bun din ultimii ani. Există calitate, nu cantitate. În prima ligă au fost câteva conjucturi nefericite, și vă pot explica, din ceea ce cunosc eu: Agroland Timișoara s-a retras după ce patronul clubului s-a certat cu președintele Federației. Alt caz: la Penicilina Iași, cu două zile înainte de primul meci, s-a tăiat finanțarea. Mergem mai departe: Târgu Mureș, schimbare de titulatură, din CSU a devenit CSM și a trebuit să o ia de jos. Acum defilează în Divizia B. Apropo de asta, sunt 25 de echipe în liga a doua de volei feminin. Din toamnă vom avea Divizia A1 cu 12 echipe, dar cele care intră vor rămâne în locurile 7-12. Oamenii trebuie să rețină că voleiul feminin e singurul sport din România unde avem finaliste de cupe europene, semifinale între echipe românești și prezențe constante în grupele Ligii Campionilor.
– În sfârșit, se mișcă lucrurile pe segmentul copii și juniori la CSM Târgoviște. Nu e totuși târziu?
– Știți cum se spune, mai bine mai târziu decât niciodată. Trebuia să avem autostrăzi de acum 29 de ani și totuși nu le avem. Hai să începem să construim de astăzi, dar să o facem la modul serios. Așa e și la CSM, nu zic că nu s-au făcut greșeli. De câteva luni am început să umblăm prin școli. Aici e mai ales meritul antrenorilor Valerijan și Cosma. Ei au titluri naționale la copii și juniori, vor să găsească talente și să formeze jucătoare care peste câțiva ani să ajungă în prima echipă. Prin intermediul DB-sport.ro vreau să îl felicit pe Nelu Atanasiu, de la CSȘ Târgoviște, antrenor cu multiple prezențe la turneele finale, cu junioarele sale.
– CSM a jucat două finale la volei, ambele cu Blaj. Când mai trage la titlul național?
– În momentul de față, e greu de spus. La ce sume au ajuns să se vehiculeze în acest sport, nu știu dacă Târgoviștea, ca și comunitate, poate susține un asemenea efort financiar. Ne batem cu echipe care joacă finale de cupe europene și își permit super-transferuri și contracte.
– Ce va fi sâmbătă?
– Va fi un meci foarte, foarte important. Dacă batem, ne îndeplinim obiectivul cu o lună și ceva înainte de finalul campionatului. Și când spun obiectiv, spun medalii. Eu nu mă implic la echipe care nu vizează podiumul. Apelez, cu ajutorul dumneavoastră, la iubitorii de volei din oraș. Avem nevoie de sprijinul suporterilor, avem nevoie de tribune cât mai pline.
ALTE DECLARAȚII ALE LUI BORIGA:
…despre situația financiară a clubului: Nu sunt probleme de ordin financiar la CSM și nici nu au fost, cel puțin din vara anului trecut.
…despre echipa de baschet: Juriștii clubului analizează problemele. S-a făcut un apel după hotârârea Tribunalului București în speța Dikeoulakos și se așteaptă pronunțarea. Cât privește adresa de la FIBA, se va trimite un răspuns până pe 31 martie, data limită avansată de forul european. Mai multe nu vă pot spune eu.
…despre antrenorul echipei de baschet, Cătălin Tănase: La finalul sezonului se va face o evaluare și conducerea clubului va lua decizia care se impune. Așteptăm meciurile din play-off, e devreme să discutăm despre mutări pe această linie.
…despre fotbal și infrastructură: În 2012 am avut coordonate clare pentru a construi un nou stadion, și nu la un preț ridicat. Puteam suporta investiția din banii autorităților locale, în mare măsură și bineînțeles cu sprijinul Consiliului Județean. Gică Popescu a fost singurul care a avut un plan pentru această investiție, inclusiv macheta și proiectul. Primăria ar fi trebuit să dea doar 1 milion de euro.
Foto: CSM Târgoviște / Facebook Gabriel Boriga
Niciun meci acasă, pe Eugen Popescu, fără scandal – și fără puncte...
Sunt tensiuni mari înainte de Chindia – Șelimbăr, meci de care Târgoviștea...
Călătoria lui Declan Rice de la un tânăr fotbalist cu aspirații mari...
Cu patru puncte din deplasările de la Timișoara (2-1) și Suceava (1-1,...
Târgoviștea de astăzi nu mai are aproape nimic în comun cu echipa...
Chindia se pregătește intens pentru meciul cu Farul, programat sâmbătă, ora 14.30,...