EDITORIAL. Să sperăm și mai vedem!

By
Updated: June 7, 2018

E emulație mare în jurul barajului pe care îl susține Chindia pentru promovarea în Liga I, după fix două decenii de la ultima prezență pe prima scenă, bifată atunci de cei rămași din Micul Ajax după relocarea la FC Argeș a nucleului care dusese greul în sezoanele anterioare. În 2018, Târgoviștea se luptă cu Voluntari pentru un loc bun pe harta fotbalului românesc, iar calculele hârtiei, cu tot respectul pentru băieții de pe Eugen Popescu, o indică favorită pe echipa lui Mutu. Lotul mai valoros, protecția de la Federație – vezi penalty-ul cu care Voluntari a intrat la baraj – poziția de la partid a șefilor, chit că și Târgoviștea e tot roșie, toate sunt argumente care stau în dreptul gazdelor de sâmbătă seară. Ca jurnaliști, suporteri, microbiști și, în general, ca oameni cărora le e dor de o echipă care să îi reprezinte în Liga I, nu ne rămâne decât să sperăm. Că această generație, crescută pe la Șotânga, Petrolul sau pe noroaiele din spatele tribunei a II-a, va reuși la a treia încercare în tot atâția ani să ajungă în elita fotbalului românesc. Că fotbaliști precum Cherchez, Stoica, Aioani, Dinu sau Nisipeanu vor apărea, din toamnă, pe Wikipedia, sub sigla unei echipe de prim eșalon, pentru care s-au bătut ani buni în ligile mici. Inclusiv printre bolovani la Câmpulung Muscel sau prin gropile de la Balotești.

Sigur, Chindia pornește cu șansa a doua în duelul cu Voluntari. Programul dublei pare insă avantajos pentru dâmbovițeni. Cu un rezultat bun pe arena din Voluntari, cel mai probabil destul de goală sâmbătă, câtă vreme localnicii vor fi direcționați la mitingul din Piața Victoriei, târgoviștenii vor juca decisivul în fața unor tribune arhipline, miercuri de la 17.30. Important e ca oamenii lui Nicu Croitoru să marcheze la Voluntari. Iar de acum apar întrebările, toate pornite dintr-un optimism debordant al celor care se gândesc la promovare: unde va juca Târgoviștea, care ar fi bugetul pentru Liga I și de unde vor veni banii, câți dintre jucători vor fi păstrați în lot și așa mai departe.

Am asistat astăzi la o conferință de presă organizată la Primărie, pe tema barajului, în prezența hoardelor de jurnaliști plătiți să facă imagine frumoasă autorităților. Cei mai mulți dintre ei habar nu aveau în ce zile se joacă meciurile, pentru ce se joacă, cine joacă și unde promovează. Alții au susținut, spre finalul conferinței, că o bună parte din bugetul pentru Liga I poate fi asigurată din încasările de pe bilete. Nu comentăm, ar însemna să coborâm prea mult nivelul. Conferința a fost transmisă integral, live, pe pagina de Facebook DB-sport.ro.

În același context, tehnicianul Chindiei, Nicu Croitoru, așezat într-un colț al mesei, a părut timorat, de vină fiind probabil și miza uriașă a barajului de sâmbătă/miercuri. “Liviu Mihai este incert pentru jocul tur. Ne dorim din tot sufletul această promovare”, a vorbit Croitoru, aflat pentru a treia oară de la instalare în Sala Florentină a Primăriei. În toamna lui 2014, după o înfrângere în Liga a III-a cu Roșiorii de Vede (1-2), Croitoru și jucătorii săi erau puși la zid de primarul vremii, Prisăcaru Ciprian, într-o așa-zisă analiză organizată în zorii unei duminici. “A doua oară am fost în Primărie înainte de play-off-ul din 2016, de fapt înainte de jocul cu FC Baia Mare”, a povestit antrenorul cu care Chindia a bifat cea mai bună clasare din ultimii 20 de ani.

Bun, și unde jucăm, dacă promovăm? Întrebarea de pe buzele zecilor de mii de dâmbovițeni care o urmăresc pe Chindia nu și-a găsit răspuns nici astăzi. “E un proiect al Consiliului Județean care primește aviz după aviz, se va face, vă spun eu. Dar prioritățile CNI sunt acum legate de stadioanele pentru Euro2020”, a vorbit pe subiect Alin Manole, vicepreședintele CJD, prezent și el la conferința de presă de astăzi. L-am ascultat și pe primarul Târgoviștei, Cristian Stan, care promitea la instalare, în 2015, sprijin mai mare pentru fotbal față de sporturile feminine care au acaparat banul public în mandatul foștilor primari PD-L Boriga și Prisăcaru. “Dacă nu se concretizează proiectul CJD, renovăm stadionul Eugen Popescu, din fondurile Primăriei. Trebuie să luăm în considerare interesul oamenilor când investim în sport, ca și autoritate”, a spus Stan. Cert e că, dacă promovează, Chindia ar trebui să susțină până la finalul lunii iulie primul joc din noua stagiune de pe teren propriu. Care teren, Dumnezeu cu mila și microbiștii cu rugăciunile. În mod clar, Târgoviștea nu va putea găzdui prea curând un meci de Liga I, din motive lesne de înțeles. FRF nu dă derogări pentru stadioane în paragină, unde nu se pune o lopată de ciment.

Revenim la baraj. Chindia va avea 250, poate 300 de suporteri în deplasarea de la Voluntari, și, dacă scorul va fi dătător de speranțe, 7-8 mii acasă, în jumătatea de stadion rămasă deschisă publicului. Asta ar trebui să spună multe și să le dea de gândit unora. Nu ne întrebăm dacă Prisăcaru sau Boriga, foști primari care au direcționat milioane de euro la CSM, din bani publici, la volei și baschet feminin, vor fi la meciurile cu Voluntari. Simplele lor apariții în tribune ar reprezenta acte de sfidare la adresa plătitorilor de taxe și impozite. Care se duc și spre achitarea datoriilor generate de huzurul foștilor. Inclusiv la baschet.

Una peste alta, fotbaliștii, antrenorii și conducătorii clubului merită respectul nostru, pentru parcurs și pentru simpla participare la baraj. Dacă iese, e perfect. Dacă nu, o vom lua cu toții de la capăt într-un sezon care se anunță infernal în Liga a II-a, cu Petrolul, U Cluj, Farul, posibil SR Brașov.

P.S. Au ajuns și la urechile noastre zvonurile legate de presupuse negocieri ale Chindiei pentru o nouă bancă tehnică. Nu le dăm crezare, într-un asemenea moment, considerând că totul e doar o diversiune pusă la cale de la Voluntari.

Comments

comments

One Comment

  1. ilie ionita

    June 8, 2018 at 10:21 am

    Doamne ajuta !!! Daca la dunarea si hermann se poate …la CHINDIA de ce nu ???? HAI BAIETI !!!!! SUNTEM ALATURI DE VOI, CU VOI …..SA INVINGEM IMPREUNA SI SA PLANGEM DE BUCURIE LA FINAL !!!!!!!!! HAI CHINDIA !!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *