EDITORIAL. 20 de ani de nepăsare. Autoritățile au pompat zeci de milioane de euro în ultimele două decenii în baschet și volei, neglijând sportul-rege. Zotic, ultimul investitor de pe Eugen Popescu

By
Updated: May 31, 2018

Puține zile ne despart de prima manșă a barajului de promovare în Liga I, unde Chindia s-a calificat fără emoții, stricând multe week-end-uri ale unor târgovișteni care și-ar fi dorit ca echipa-fanion a orașului să stea undeva la mijlocul clasamentului, fără emoții la retrogradare, dar și fără ambiții de podium. Dacă la Călărași și Sibiu, de unde vin primele două clasate din Liga a II-a, ambele promovate direct, lucrurile se mișcă rapid la capitolul infrastructură, la Târgoviște constatăm aceeași nepăsare cu care ne-am obișnuit după retrogradarea din 1998. Jucătorii, antrenorii, staff-ul administrativ, cu toții și-au făcut datoria, raportându-ne la criteriul sportiv. Ba chiar au întrecut așteptările, descurcându-se onorabil în condițiile pe care le știm cu toții și ajungând la un baraj cu un deznodământ totuși previzibil, dacă luăm în calcul experiențele din ultimii ani ale echipelor din eșalonul secund într-un asemenea context. Și cu toate astea, autoritățile locale nu mișcă un deget în direcția stadionului Eugen Popescu, unul care, măcar în teorie, ar putea găzdui din iulie meciuri din Liga I. Chindia e mai aproape ca oricând de revenirea în prima ligă, stadionul arată însă mai urât decât pe vremea Micului Ajax.

Liga a IV-a cu Boriga

Parcursul lăudabil al Chindiei vine la opt ani după un episod rușinos din fotbalul dâmbovițean, respectiv retrogradarea CSM-ului în Liga a IV-a după un singur sezon de existență la nivelul fotbalului național. Primarul vremii, Gabriel Boriga, delegase un lipitor de afișe, pe Marius Vișan, să antreneze echipa venită de la Gorgota, mutată pe Eugen Popescu după alungarea FCM-ului lui Ghiorghi Zotic. “Întrebați-l pe nea Tică de retrogradare”, a vorbit Vișan, cu un tupeu de nedescris, în condițiile în care “Chirurgul” a trecut în neființă în iunie 2010, după câteva meciuri pe banca proiectului eșuat de la CSM. Vișan e acum în Belgia și se laudă, în mediul online, cu multiple vizite la Paris și cine fastuoase la restaurante de lux. Cu ce se ocupă, nu știe nimeni. DB-sport.ro a încercat astăzi să îl contacteze pe fostul primar Boriga pentru un punct de vedere oficial legat de starea jalnică în care se află stadionul Eugen Popescu. Primar al orașului în perioada 2008-2014, președinte de onoare la CSM Târgoviște, reprezentant al CLM Târgoviște pentru o bună bucată de timp în AGA Chindia, Boriga nu a dorit să comenteze în vreun fel pe marginea infrastructurii precare a fotbalului dâmbovițean. Tot în mandatul lui Boriga, mai precis în 2013, tribuna a II-a a stadionului a fost acoperită cu un mesh uriaș, despre care sursele DB-sport.ro spun că ar fi costat 30.000 lei. “Eu am dat 100 de milioane pentru o expertiză pentru consolidarea tribunei ăleia. Cu câteva miliarde, se rezolva problema și aveau oamenii unde să stea, în condiții de siguranță”, a vorbit Ghiorghi Zotic, fost finanțator al Târgoviștei, pentru DB-sport.ro

Stan: Renovăm stadionul, dacă pică proiectul CJD!

Actualul primar al orașului, ce-i drept prezent la cele mai multe dintre meciurile Chindiei de pe teren propriu (n.r DB-sport.ro nu a derulat și nici nu derulează vreun contract de promovare a imaginii cu Primăria Municipiului Târgoviște, cum procedează peste 25 de entități din presa locală/regională), Cristian Stan a recunoscut, exclusiv pentru DB-sport.ro, că proiectul depus de CJ Dâmbovița la Compania Națională de Investiții, pentru construcția unui nou stadion, nu se află sub cele mai bune auspicii. “Dacă lucrurile nu se vor mișca la CNI, cu proiectul depus de CJD, vom face noi, Primăria, lucrări de reabilitare la stadion. Deocamdată așteptăm vești dinspre CNI“, a transmis primarul Municipiului Târgoviște, care nu a mai răspuns la ultima întrebare a reporterului DB-sport.ro, legată de locația unde va susține Chindia primul meci din Liga I, în ipoteza fericită în care va trece de barajul de promovare. De notat aici că actuala administrație a achitat datoriile de la Chindia Târgoviște acumulate în mandatele președinților Ion Crăciunescu, Mihai Neguț, Sorin Lungu și Mugur Porumbacu, cifrate la peste 15 miliarde de lei vechi. Neoficial, DB-sport.ro a aflat că Primăria ia în calcul montarea câtorva mii de scaune în această vară, construcția unei copertine la tribuna I și reabilitarea vestiarelor, dacă echipa va reuși promovarea. Primarul nu a confirmat această variantă.

Prisăcaru, o glumă de primar/viceprimar/consilier/președinte

Dacă vorbim de primarii care au condus Târgoviștea după Revoluție, la capitolul “și alții” îl menționăm pe Prisăcaru Ciprian, acum director la CSM Târgoviște, club finanțat exclusiv de către Primăria municipului-reședință de județ din Dâmbovița. Instalat în primăvara lui 2014 în funcția de primar interimar, după suspendarea din funcție a lui Boriga pentru o condamnare pentru acte de corupție, Prisăcaru l-a impus la Chindia pe Nicu Croitoru, pe banca tehnică, și l-a demis pe Porumbacu, după ratarea promovării din Liga a III-a. În trei ani și unsprezece luni, Prisăcaru nu și-a asumat vreodată prezența în fața mass-media la aceeași masă cu Croitoru, Ghergu sau Bârdeș, în fapt oamenii care au condus în ultimele sezoane. Rămâne de notorietate cursa furibundă a directorului de la CSM plătit cu peste 6000 lei net, din bani publici, pentru un selfie cu jucătorii Chindiei, după victoria cu Gaz Metan Mediaș (1-0, 11 mai 2016), în plină campanie pentru alegerile locale, unde a fost desființat de Cristian Stan. La mai puțin de trei luni de la eșecul de proporții de la alegeri, Prisăcaru avea să câștige însă concursul pentru postul de la CSM Târgoviște, la care a candidat singur.

Nu-l uitați pe Zotic!

Ultimele modernizări de la stadionul Eugen Popescu s-au petrecut, culmea ironiei, în timpul mandatului de primar al lui Iulian Furcoiu, dar investițiile i-au aparținut omului de afaceri Ghiorghi Zotic. La vremea respectivă consilier județean, președinte ATOP, patron al unui cotidian în vogă, respectiv “Dâmbovița”, Zotic a preluat, după demolarea stadionului Lia Manoliu câteva mii de scaune, pe care le-a instalat apoi la Târgoviște și Șotânga. Tot Zotic a amenajat, pentru jucătorii Chindiei, un cantonament decent sub tribuna I a stadionului Eugen Popescu, aflat acum în paragină. În același timp, un vestiar de sub tribuna a II-a a fost recondiționat de Ion Pitaru, cu sponsorizări de la prieteni, iubitori de fotbal sau apropiați ai jucătorilor. Au fost ultimele investiții de la stadionul Eugen Popescu, minore totuși, însă de apreciat câtă vreme autoritățile locale, în fapt Primăria și Consiliul Local, proprietari ai arenei, nu s-au implicat în vreun fel la acest capitol după 1998. Inutil să mai spunem că în 2018 spectatorii de pe Eugen Popescu nu au de unde să își procure o sticlă de apă sau suc, un sandwich sau o pungă de popcorn, nu au unde să se adăpostească de ploaie sau zăpadă și așa mai departe.

17 milioane de euro investește Primăria Sibiu, din fonduri proprii, pentru modernizarea stadionului Municipal

6.000 de spectatori poate găzdui stadionul Eugen Popescu la barajul Chindiei pentru promovarea în Liga I, cu mult sub interesul microbiștilor

2 milioane de euro a alocat Primăria Târgoviște clubului CSM în 2017. Echipa de volei a terminat sezonul pe locul 4, iar cea de baschet a evoluat în Liga a II-a.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *