EDITORIAL. Presă sau “curling”? Înghesuială la firimiturile aruncate de Prisăcaru și Tănase, (aproape) nimeni la meciurile Chindiei, care nu plătește pentru imagine

By
Updated: May 21, 2018

Mai 2018, Târgoviște, Dâmbovița, Chindia e foarte aproape de revenirea în Liga I după o pauză de două decenii, un moment care ar fi tratat ca un eveniment notabil într-o societate cu principii. Doi jurnaliști și un cameraman la masa presei pe Eugen Popescu, plus un fost arbitru din rândul deghizaților care după programul de la DAS – Direcția de Asistență Socială, în subordinea Primăriei – face pe moderatorul, din propriul dormitor, într-un decor care aduce a videochat. În zona de interviuri, aceeași liniște. “Ceilalți așteaptă la conferință, nu? De asta sunteți doar voi doi aici?”, ne întreabă omul cu PR-ul de la Hermannstadt, formație deja promovată în Liga I. Nu, ceilalți nu există, pentru că la meciurile Chindiei, club care nu a încheiat contracte de promovare a imaginii cu aserviții din presa locală, mass-media nu participă. Cu mici, foarte mici excepții. Revoltător pentru cititori, pentru microbiștii din tot județul – și nu numai – acești “presari” obișnuiți să plece de la primăriile comunale cu mături, cozonaci și nu în ultimul rând, cu ceva mărunțiș, nu scriu și nu vor scrie despre Chindia Târgoviște în lipsa unei înțelegeri din care să câștige. 100, 200, 300 lei, oricât. Prin comparație, pe lângă CSM Târgoviște, club finanțat exclusiv de către Primăria Târgoviște, s-au pripășit, în ultimele 18 luni, ziariști precum Laura Manafu, Ion Obăgilă, Ionuț Parghel și alții, cu toții ademeniți de Prisăcaru Ciprian cu contracte de imagine plătite cu 350, 500 sau 1000 de lei pe lună.  Pentru aducere aminte, acum mare amatoare de baschet feminin și nelipsită de la meciurile pe care însuși soțul le filmează, d-na Manafu cerea desființarea echipei care realiza eventul în LNBF acum opt ani. De curând, Recorder.ro a scris despre contractele încheiate între autoritățile locale și reprezentanții presei aservite, fără a oferi însă detalii despre situația din Dâmbovița. DB-sport.ro va pune la dispoziția jurnaliștilor de la Recorder documente privind modul cum presarii din județ au fost cumpărați cu sume aproape simbolice.

Justițiarul de la Complex, care vede meciurile la televizor

Alt personaj de o factură tristă, sclav al intereselor sale sau ale partidelor aflate la putere, pe care nu a ezitat să le susțină de-a lungul anilor prin editoriale grețoase, e acum angajat al Primăriei Târgoviște la Direcția Complex Turistic de Natație. “Iau 1.190 lei pe lună, că nu a vrut domnul Pătrașcu (n.r Eugen Pătrașcu, director CTN Târgoviște) să mă promoveze”, s-a plâns individul, despre care se spune că ar fi petrecut cele mai frumoase sejururi din viață alături de Chindia Târgoviște, la Brașov și Pitești, și asta în ultimii ani. Revenim: personajul scrie în iarnă, pe site-ul propriu, că ignoră Chindia și că urmează să vizioneze toate meciurile din retur la televizor. Ghinion, jocul roș-albaștrilor cu Afumați a fost înregistrat de Digisport și televizat la 23.45, adică după aproape șase ore de la ultimul fluier. Cronica a apărut între timp, după multe telefoane și refresh-uri pe portalurile care au relatat despre meciul de la Târgoviște. De râsul curcilor, același jurnalist anunță, într-un articol care nu a generat vreo reacție, că ia în calcul susținerea echipei la dubla de baraj. Zău? Rămânând la acest capitol, am prins reacția lui Ciprian Iugulescu, director sportiv la Chindia și fost campion al României cu CSM Târgoviște: “Știu despre cine vorbiți, dar eu nu o să adresez cuvinte urâte unui formator de opinie cu foarte mare experiență în jurnalism, care până la vârsta asta nu a reușit să realizeze nimic în viață și nu a făcut decât să aducă jigniri și să învrăjbească oamenii din sport și susținătorii fenomenului din acest judet”. Profesor de educație fizică la Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu, fost președinte la CSM Târgoviște în vremea în care clubul Primăriei se mândrea cu rezultate notabile, familist convins și un model pentru iubitorii sportului, Iugulescu e sigur de promovarea Chindiei. Bonus: a anunțat că va oferi un interviu special pentru DB-sport după barajul Chindiei din 9 și 13 iunie.

Numele Dobă vă spune ceva?

Conferințele de presă de la CSM și CSȘ Târgoviște din 2017 și din prima parte a anului 2018 s-au ținut în mare secret, iar invitațiile au fost transmise exclusiv în baza contractelor de imagine încheiate între cluburi și ziariștii-prieteni. Pentru sume cuprinse între 350 și 1o00 de lei, “jurnaliștii” au primit ordin să îl preaslăvească pe șeful de la CSM, dar și interdicția de a scrie despre performanțele dâmbovițenilor din LNBF. Caz concret: despre Marius Dobă, manager la CSM Satu Mare, formație care a disputat trei finale în actualul sezon, în LNBF, Cupa României și CEWL, nu a scris nimeni, cu o singură excepție. “Oamenii pe care îi plătesc Prisăcaru sau Tănase să îi laude nici nu știu dacă la baschet e cu goluri sau cu coșuri. A fost un nene mai plinuț la o conferință de presă în Polivalentă și nu știa nici măcar cum se numește echipa, darămite despre ce sport e vorba“, povestesc sursele DB-sport.ro. O situație specială e în dreptul unui alt angajat al CTN: administrator al unui SRL care încasează bani de la Primărie – nu mulți, ce-i drept – omul e plătit de aceeași entitate, în baza unui contract individual de muncă. Poate că nu ar fi rău ca organele statului să analizeze această situație, iar dacă legea a fost încălcată, vinovații să plătească.

P.S. DB-sport.ro îl susține public și îl felicită pe Ciprian Iugulescu, director sportiv Chindia Târgoviște, pentru atitudine și implicare la clubul din str. Justiției. DB-sport.ro salută, în același timp, performanțele notabile realizate la Târgoviște de legende precum Ion Pitaru și se dezice de contestatarii celor care au scris istorie pe Municipalul nostru. “Oameni perverși, mănâncă în casa ta și apoi te vând pe o friptură și o sticlă de vin”, a reacționat pe Facebook Adrian Pitaru, fiul cel mare al fostului antrenor de la Târgoviște.

P.S.2: DB-sport.ro își exprimă convingerea că jurnaliștii din județ vor reuși, în viitorii ani, să meargă în vacanțe în afara României, și nu unele oferite de parlamentari sau de către alți politicieni. Italia, Austria, Germania, Spania sau Franța sunt destinații accesibile, chit că vorbim despre angajați pe salarii de 1.190 lei pe lună. Biletele de avion la companiile low-cost pentru astfel de destinații pornesc de la 9 euro per segment, iar călătoria se poate efectua doar cu cartea de identitate, nefiind necesar pașaportul.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *