DB-sport la Roma: 35 de ore de ploaie, un eșec teribil pe Olimpico + părțile frumoase ale deplasării în Capitala Italiei

By
Updated: February 24, 2018

Despre meciul în sine de la Roma s-a scris și s-a tot scris de joi seară și până astăzi: o înfrângere greu de digerat, 1-5, după prestația entuziasmantă a lui Budescu &co. din turul de pe Arena Națională. A ieșit un eșec dur, pe o ploaie sâcâitoare, dar în fața unei trupe – să recunoaștem – cu tradiție, cu nume, cu jucători mult mai valoroși, cu fani aparținând unei societăți mai civilizate și mult mai prospere. Rămânând cu picioarele pe pământ, surpriza din dubla cu Lazio a fost victoria roș-albaștrilor de la București, și în niciun caz eliminarea, deranjând doar proporțiile scorului de pe Olimpico, unde 80 de minute a jucat o singură echipă. Steaua a contat cinci minute în debutul partidei și cinci pe final, când socotelile erau de mult încheiate.

Decolare în zori, cu suporteri de toate vârstele

Am plecat din București joi dimineață, la ora 6, într-un avion Wizz ticsit cu fani ai echipei lui Dică. Unii cu copiii, alții cu prietene, cu soții sau cu tovarăși din galerie, cei mai mulți cu locuri primite random la checkin-ul online, cu toții ne-am bucurat de un zbor plăcut, cu totul altceva, veți vedea, decât returul de vineri seară. Roma ne-a primit cu nori și cu grade bune în termometre peste zero. Pe Ciampino, cei mai mulți au acceptat ofertele ad-hoc ale taximetriștilor locali, 40-50 euro cursa până în centrul orașului. Alții au preferat autobuzul 720, cu destinație finală gara Termini, pentru 1.50 euro biletul sau 12.50 euro abonamentul pe toate liniile pentru 48 de ore. De la Termini, oamenii s-au împărțit iar: unii la Colosseum, unii la Vatican, câțiva la bere, chit că nu se făcuse nici măcar ora 9.00. Centrul istoric, un furnicar de la primele ceasuri ale dimineții, cu mii de turiști între principalele obiective turistice.

Neatenția care costă

Primele ore din periplul nostru la Roma au fost și singurele fără ploaie. “Așa ceva n-am văzut de ani, două zile să plouă non-stop“, avea să transmită gazda noastră, la finalul unui mini-sejur în care soarele nu s-a arătat nici măcar o secundă. După Colosseum, Fontana di Trevi, Columna lui Traian, plus alte locuri frumoase vizitate totuși în fugă, dar pe uscat, drumul către hotelul unde a fost cazată Steaua s-a dovedit o încercare la fel de grea precum a lui Andrei Vlad să scape fără goluri multe din confruntarea cu Immobile. De la stația de metrou Flaminio, în lipsa unor indicații clare către linia de autobuz C3, am ales trenul către Monteblanco, practic ieșirea din Roma spre Terni. În loc să arate apropierea de obiectivul căutat, GPS-ul a început să trimită semnale de alarmă. De la 1.5 km s-au făcut 2, apoi 3, 3 și jumătate la momentul coborârii într-o stație în care am găsit doi turiști englezi care căutau tichete pentru Roma într-un loc în care nu existau nici vânzători, nici automate. Până la urmă, sub o ploaie din ce în ce mai deasă, am găsit și hotelul, și acreditarea la meci, iar drumul spre Acilia, locul de cazare, a mai însemnat vreo oră și ceva, cu metroul și trenul urban.

Români peste tot

Aproape de ora 17 am plecat spre Olimpico, cu două ore înainte de meci, alături de alte mii de co-naționali, dar și de laziali sau de localnici care se întorceau în zonă de la munca de zi cu zi. În condiții de ploaie torențială, la final de februarie, traficul a fost un coșmar. Mașina a rămas la vreun kilometru și jumătate de stadion, decizie bună, câtă vreme cele mai bune drumuri din apropierea lui Olimpico erau blocate de Poliție, iar mijloacele de transport în comun indicau întâzieri de ordinul zecilor de minute. Important, steliști lângă laziali, români de peste tot lângă italieni au mers alături prin ploaie, fără a fi semnalat vreun incident spre sau, apoi, dinspre stadionul de 72.000 de locuri al Romei. Accesul s-a făcut lejer, oamenii s-au instalat în sectorul dedicat, alții alegând tribunele, de unde au fluturat alte zeci de steaguri tricolore sau fulare cu însemnele Stelei, singura denumire acceptată de microbiștii din Diaspora. Mii de suporteri au cântat pe Olimpico, cel puțin până la 0-3. Finalul a fost urât pentru români: cu favoriții umiliți de Lazio, au mai trebuit să suporte și încă trei sferturi în ploaie, până când forțele de ordine au decis să deschidă porțile. A urmat o fugă spre locurile de parcare, cazare, întâlnire, undeva spre ora 22, ora locală, pe o ploaie teribilă.

Zgâlțieli după eliminare

Nu doar forma maximă arătată de Lazio i-a speriat pe fanii roș-albaștrilor. Pe mulți i-a murat ploaia, pe tot parcursul șederii, iar cei care s-au întors acasă cu zborul de vineri seară, cu decolare din Roma la 21.55, au avut de luptat cu turbulențe serioase. În trei rânduri, în decurs de doar o oră, căpitanul zborului i-a anunțat pe pasagerii aeronavei că nu trebuie să își părăsească locurile. Izolate, e drept, dar au fost cazuri când oamenii, și-așa obosiți și supărați, au avut nevoie de ajutor până să pună picioarele pe pământ. “Știu că sunteți supărați, dar ajungem imediat. Și eu sunt stelistă, am rezistat să mă uit până la pauză la meciul asta”, a vorbit o stewardesă între două sesiuni de consiliere. Într-adevăr, zborul a aterizat cu 20 de minute mai devreme decât ora programată, în obișnuitele aplauze ale pasagerilor.

Prețuri, tipsuri și cifre din Roma:

  • În centrul istoric, o pizza costă între 8 și 15 euro. O singură felie poate ajunge la 5 euro. Cea mai ieftină halbă de bere poate fi băută cu 4 euro.
  • 1.5 euro costă o călătorie de 100 de minute cu transportul în comun, metrou, tramvai sau autobuz. Pentru un abonament de o zi pe toate liniile urbane, care acoperă inclusiv suburbiile, trebuie să scoateți din buzunar 7 euro. Un abonament pentru 48 de ore costă 12.50 euro.
  • În supermarket-uri, prețurile sunt comparabile cu cele din România, iar calitatea produselor este net superioară. Un kg de cotlet de porc costă 5-6 euro, iar o bere Peroni la 0.33 ml e 0.75 euro. În toate magazine, inclusiv în duty free, găsiți o gamă largă de paste și sosuri.
  • La mai puțin de oră de mers cu mașina se află stațiunea Lido di Ostia, cu o plajă de câțiva kilometri, la Marea Tireniană. Vara, locația se dovedește cea mai bună alternativă de relaxare pentru locuitorii Romei. Restaurantele din zonă au prețuri decente pentru porții generoase de mâncare. O porție – se citi platou- de paste costă între 6 și 8 euro. Sticla de vin e 9 euro, iar berea la 0.5l 3.30 euro.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *