Au mințit și în 2017? Site-ul care a declarat 198.787 vizitatori și 38.136 afișări într-o lună+ SRL-D-ul cu sucuri și conserve înființat pentru a încheia contracte de promovare a imaginii autorităților

By
Updated: July 9, 2018

***Investigația comună DB-sport.ro și Gazeta Dâmboviței pe subiectul contractelor de promovare încheiate de o parte dintre jurnaliștii din Dâmbovița cu autoritățile locale ajunge astăzi la un nou episod. Aflăm cum cifrele suspecte de fals din aprilie anul curent au corespondent în 2017. Zeci de mii de lei au încasat și anul trecut, doar de la Primăria Municipiului Târgoviște, presarii care vor da zilele viitoare cu subsemnatul în fața organelor legii.

***Lucruri interesante apar și în dreptul codurilor CAEN furnizate de administratorii de site-uri care înghit bani frumoși de la autorități. Spre exemplu, un SRL-D a cărui cifră de afaceri este acoperită, în proporție de peste 70%, din contractele încheiate pentru promovarea imaginii și activității Primăriei Târgoviște și Consiliului Județean Dâmbovița, are ca obiectiv principal de activitate fabricarea sucurilor de fructe și legume.

***Administratorul societății de mai sus apare ca asociat într-un SRL înființat în iulie 2017 alături de un operator imagine de la o televiziune regională din județ, în fapt cumnatul său, corespondent al postului Antena3 în Dâmbovița. Codul CAEN e legat de asigurarea serviciilor de masă pentru clienți.

E răcoare la Târgoviște, 19 grade la prânz și ploaie sâcâitoare, mult mai urât decât la vecinii bulgari, la Balcic, unde își petrece o binemeritată vacanță Enache George, administratorul Enache Events SRL, una dintre firmele care au prins un contract generos de publicitate cu Primăria Târgoviște. 7.853 lei în 2018, pentru câteva luni de lăudat autoritățile. Mai mult decât în 2017, când pentru materialele de pe reporterpenet.ro au venit, doar de la Primărie, 5.297 lei, dar mai puțin decât în 2016, când s-au încasat 10.000 lei dintr-un contract de 10.062. Apropo de 2016, SRL-D-ul lui Enache, cu sediul în Ulmi, strada Fermierilor, nr. 144, a raportat o cifră de afaceri de 24.400 lei. Peste 10.000 au venit de la Primăria Târgoviște, grosul dintr-un contract de promovare, iar mărunțișul din felicitări de 1 și 8 martie, Paște, Crăciun șamd. Aceeași societate o regăsim, în primăvara lui 2016, și în rândul colaboratorilor CJ Dâmbovița, de unde a primit, lunar, câte 500 de lei. Înțelegerea e valabilă și în prezent, doar că autoritatea județeană a mai umblat un pic la sume, probabil fără să cunoască adevăratul impact al materialelor, în rândul internauților, care citesc cu sutele de mii articolele lui Enache. 400 de lei a primit site-ul, în luna martie a acestui an, de la CJD. Și acum vine surpriza: codul principal de activitate al societății Enache Events SRL-D este 1032, fabricarea sucurilor din fructe și legume. Mai mult, din iulie 2017 ființează SRL-ul Chiar Așa, cu sediul la aceeași adresă și cu doi asociați, Enache George și cumnatul Slămnoiu Robert, operator imagine la MDI TV și corespondent Antena 3 în Dâmbovița. Obiect de activitate: activitatea de asigurare a serviciilor de servire a mesei pentru clienti, fie ca sunt serviti stand la masa sau se servesc singuri dintr-un galantar cu produse, fie ca mananca mesele preparate in incinta, ca le iau acasa sau ca le sunt livrate la domiciliu.

Revenim la PFA Manafu Laura Ștefania. Soția angajatului de la Municipal Construct care lipsește cu orele de la serviciu, pentru a filma conferințe de presă și activități ale autorităților, în interesul site-ului familiei, dambovitalazi.ro, a depus și în 2017 grafice de trafic la Primărie, dar la acea vreme autoritățile nu stabiliseră criterii de punctaj care să se bazeze pe aceste cifre. Potrivit documentelor oficiale, remise de Primăriei administratorilor Gazetei Dâmbovița, în temeiul Legii 544/2001, dambovitalazi.ro a raportat, pentru luna aprilie 2017, 198.787 vizitatori și 38.136 afișări. Expert consultat de DB-sport.ro: “Și un copil de clasa a III-a înțelege că așa ceva este imposibil. Nu poți avea aproape 200.000 de oameni care intră pe site într-o lună și 38 de mii de afișări de pagină. În mod logic, numărul afișărilor de pagină este cel puțin egal cu cel al vizitatorilor. Și încă ceva: pragurile din dreptul sesiunilor, din stânga, sunt 15 și 30, iar linia din grafic, în nivelul superior, abia dacă se apropie de 30 pe zi“. Dovada, mai jos:

8.230 lei a încasat PFA Manafu Laura Ștefania din contractul cu Primăria în 2016, 5.976 în 2017, iar actuala înțelegere este pentru 7.511 lei până la sfârșitul anului. În total, 21.717 lei în trei ani. Soțul administratorul site-ului dambovitalazi.ro, Adrian Manafu, este încadrat ca mecanic la societatea Municipal Construct SA, din subordinea Primăriei, cu un salariu brut de 2300 lei.

P.S. Printre “boierii” din relațiile cu Primăria din 2016 și 2017 amintim și portalul stiridb.ro, cu 10.519 lei și 6.503 lei. În prezent, Geovila SRL, proprietar al site-ului stiridb.ro, a încheiat un contract în valoare de 7.853 lei cu autoritatea locală din Târgoviște. Pentru conformitate, cifrele de afaceri declarate de societate în ultimii doi ani fiscali, respectiv 2016 și 2017, sunt 22.684 lei și 20.281 lei.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *