Sinucidere din dragoste? Detalii dramatice din ultimele zile de viață ale baschetbalistei de la CSM Târgoviște
Un articol scris de Ionuț Marin pentru ProSport Știrea că o sportivă...
Fotoreporterul Marius Tudor va fi prezent la turneul final al Campionatului European, care va avea loc în Germania, de la mijlocul lunii viitoare, cu România printre participante, într-o grupă cu Ucraina, Belgia și Slovacia. DB-sport.ro poate trimite doi reprezentanți la EURO 2024, însă susținerea costurilor este peste puterea unei redacții care se finanțează doar din surse proprii. Dacă îți place fotbalul, ești fan al echipei naționale și ți-ar plăcea să primești materiale de la fața locului redactate de jurnaliști locali, susține “DB-sport la EURO”! Avem nevoie de voi ca să vă livrăm cele mai frumoase povești din Germania! La finalul acestui material, veți găsi toate datele necesare pentru a susține această veritabilă “expediție” a unui site local de știri din sport, neafiliat politic.
Marius, ce înseamnă pentru tine prezența la turneul final EURO 2024?
Presa și, de mai bine de 15 ani, fotografia de presă au făcut parte din viața mea. Am deslușit tainele presei sportive încă de mic, asta a fost o consecință a pasiunii mele pentru sport, în general, pe care l-am și practicat. Am jucat baschet nouă ani, tenis de masă patru ani, am jucat fotbal în cartier și pe câmpurile proaspăt treierate de la țară în fiecare vacanță de vară și, în anii ‘90-2000, nu știu dacă am ratat vreo știre sau vreo transmisiune live la TV de la evenimente mari de fotbal, baschet, hochei pe gheață, atletism, handbal, tenis etc. Mai pe scurt, am fost consumator, mi-au plăcut istoria sportului și statistica pe care le-am deprins de la regretatul Mișu Avanu (nu știu câtă lume îl mai ține minte, poate doar cei născuți înainte de anii ‘80) și, mai târziu, de la Ion Tomescu, Alexandru Istrate și Tinel Aldea, oameni care s-au ocupat de redacția Sport a Jurnal de Dâmbovița, unul dintre cele mai citite ziare locale din acea vreme.
Fotografia de presă a fost mai mult un hobby pentru mine, ultimii 15-16 ani m-au ținut departe de evenimentele sportive mari, m-am ocupat mai mult să bucur lumea cu fotografiile mele la nunți, botezuri și cumetrii, iar ultimul turneu final la care a participat România, EURO 2016, m-a prins într-un sezon încărcat de astfel de evenimente, practic 3-4 pe weekend, de vineri până duminică. Însă, mă bucur că am putut documenta o parte din parcursul celui mai lung traseu al Chindiei Târgoviște in Liga 1, chiar dacă, de cele mai multe ori, am făcut-o pro bono. Echipa mea de suflet, Chindia…
Mi-am propus de acum să mă ocup mai mult de suflet și de ce îmi aduce cea mai mare bucurie în fotografie. Nu zic că nunțile vor dispărea complet din zona mea de business, dar în următorii ani voi încerca să fac un compromis frumos și să îmbin ambele pasiuni, așa că EURO 2024 e un fel de copil dorit de mulți ani și care abia acum și-a propus să apară. E un eveniment pe care mi l-am dorit întotdeauna în portofoliul meu, cred că orice fotograf de presă sportivă își dorește să ajungă măcar o dată la un astfel de turneu. Mai ales că este încununat de prezența României. Iar planul meu e și mai complex, mi-am propus să ajung la Campionatul Mondial din 2026 din SUA, Canada și Mexic (foto: Marius Tudor, alături de Ionuț Marin, la meciul Chindiei de la Blejoi, din august 2023, la finalul căruia a fost demis antrenorul Dragoș Militaru).
Cât de greu a fost să te acreditezi și, pe scurt, în ce au constat procedurile?
Procedura în sine nu e complicată, dar trebuie să ai un istoric ca om de presă sportivă. În cazul meu, ca fotograf. Să ai materiale publicate constant, una-două scrisori de recomandare de la instituții de presă, o legitimație de presă validă și o scrisoare de angajare, dacă ești freelancer (cum e cazul meu), să fii angajat sau colaborator al vreunei instituții sau agenții naționale/internaționale de presă sau să fii membru al vreunei asociații naționale/internaționale de presă sportivă. UEFA are un portal dedicat oamenilor de media, încarci acolo documentele pe care ți le cer ei, le validează daca ai un istoric bun și mai departe e doar o simplă formalitate: poți cere acreditare la orice eveniment organizat de ei. Dar asta nu îți garantează că o să și primești. La evenimente ca EURO 2024, la meciurile propriei naționale, au prioritate jurnaliștii care vin din țara respectivă. Evident, dacă numărul cererilor de acreditare depășește numărul locurilor disponibile contează mult istoricul, prezența la evenimente anterioare și instituția media de care aparții sau pentru care lucrezi, specific, pentru evenimentul respectiv.
Deși Germania pare o destinație accesibilă, sunt puțini spre foarte puțini jurnaliști care vor însoți naționala acolo. În schimb, foarte, foarte mulți suporteri. De ce acest dezechilibru?
Germania, în perioada EURO 2024, nu e chiar o destinație accesibilă, mai ales pentru cei care aleg să petreacă toată perioada turneului acolo (și un pic înainte, pentru că naționalele sosesc cu câteva zile înainte de start). Deși UEFA a făcut niște înțelegeri cu autoritățile germane (transport gratuit regional timp de 36 ore pentru cine deține un bilet la meci sau o acreditare media și bilete la prețuri accesibile și fixe pentru trenurile de mare viteză între localitățile mari, un bilet la clasa a II-a între Munchen si Koln – spre exemplu – pentru cei cu bilet sau acreditare media costă 29,99 EUR, altfel ar fi fost între 150 și 180 EUR), asta e doar o mică parte din totalul costurilor unei astfel de deplasări. Costul cazărilor în orașele în care se joacă meciuri și în zonele limitrofe este destul de mare (la Munchen nu mai găsești un hotel decent sub 120-140 EUR/noapte). Cei care și-au făcut ințelegerile din timp au fost un pic mai câștigați. Din informațiile mele sunt destul de mulți jurnaliști români care vor veni în Germania pentru EURO. Ce este cu adevărat îngrijorător este interesul pentru imaginile statice, adică fotografiile. Știu echipe media care au renunțat să-și includă și fotograf pentru deplasare, exemplu ar fi GSP, cel mai mare portal de informații sportive din România, care trimite o echipa de cinci (5!!) oameni, dar niciunul nu este fotograf.
Ce îți propui, în plan profesional, la acest turneu, mai ales că va veni imediat după experiența ta de la finala UECL?
În primul rând, îmi propun să mă bucur de experiența asta. Cariera mea de fotograf s-a bazat întotdeauna pe asta, am evitat stresul inutil și situațiile inconfortabile. Atunci când au fost, le-am evaluat și am schimbat lucruri, ca următoarea experiență să fie mai bună. Ca mulți alți fotografi de presă, sunt un om solitar, căruia îi place să își aranjeze tarlaua fără să depindă prea mult de alții. Din motivul ăsta am și ales să fiu pe cont propriu și să-mi aleg colaborările cu grijă. În al doilea rând, simt că este momentul să pun în imaginile mele toată căldura, cunoștințele și imaginația mea, pentru că sunt un fotograf atipic. Îmi place să dau sens și mesaj cadrelor, nu doar să fotografiez ce se întamplă în fața obiectivului. Am și marele noroc să am libertate totală din partea angajatorilor și să nu am un desfășurător al unor cadre pe care trebuie să le surprind pe durata turneului. Sper să termin turneul cu 5-6 imagini de care să fiu mândru.
Ce vor vedea cititorii și urmăritorii DB-sport.ro?
Ce să vadă? Ce n-a văzut Berlinul (râde). Vor vedea imagini la cald și unice din zonele dedicate suporterilor români, din cantonamentul României, declarații și interviuri, faze de joc de la meciurile României, cadre cu atmosfera de pe stadioanele din Munchen, Koln și Frankfurt din zilele de meci și, în măsura timpului disponibil, mici povești ale unora din suporterii din Dâmbovița ajunși în Germania pentru acest turneu final. Mă bucur că prin intermediul DB-sport.ro putem ajunge la cititorii din Dâmbovița care, cu siguranță, sunt mari consumatori de informații din zona fotbalului. Iar acum vorbim despre echipa națională și despre un turneu final al EURO.
Unde vor ajunge fotografiile?
E greu de spus unde vor ajunge. Dinamica distribuirii lor pe parcursul turneului, mai ales când fotografiezi pentru o agenție, e necunoscută. Fiecare instituție de presă care nu are corespondenți la fața locului își cumpără imagini în funcție de materialele propuse pentru promovare. Un lucru e cert: DB-sport.ro va avea parte de anumite exclusivități și de materiale care vor fi publicate doar aici, pe site și pe pagina de Facebook.
Susține DB-sport.ro la EURO, o deplasare istorică a unei echipe de jurnaliști din Dâmbovița:
IBAN: RO65BACX0000001897062000 (titular: Marin Cristian Ionuț)
Revolut: RO69BREL0005508022400100 @i0nutz83
La 10 EUR donați – primești o vedere cu echipa națională la EURO
Orice sumă peste 100 EUR – un album foto printat cu 30 de pagini cu parcursul României la EURO 2024 (albumul va fi livrat după 15 august 2024).
*Marius Tudor este membru al Asociației Internaționale de Presă Sportivă (AIPS) și a fotografiat de-a lungul timpului, pe lângă meciuri de fotbal, baschet și volei din România, meciuri din Premier League, Serie A, Prima ligă elvețiană, Champions League și Europa League, dar și competiții de sailing și automobilism.
Un articol scris de Ionuț Marin pentru ProSport Știrea că o sportivă...
Un text de Ionuț Marin. Foto: Andrei Plesnilă Ce momente emoționante la...
DB-sport.ro a scris în aprilie despre drama unui antrenor de campioni, Nicu...
Cu patru puncte din deplasările de la Timișoara (2-1) și Suceava (1-1,...
Târgoviștea de astăzi nu mai are aproape nimic în comun cu echipa...
Chindia se pregătește intens pentru meciul cu Farul, programat sâmbătă, ora 14.30,...