Se duce anul, rămân amintirile: barajul Chindiei pentru Liga I, blaturile periculoase din presa locală +nepăsarea obișnuită pentru infrastructură

By
Updated: December 25, 2018

Peste doar câteva zile întoarcem foaia, 8 va deveni 9, iar anul ăsta, care – trăgând linie – n-a adus mai nimic bun în sportul dâmbovițean în afara unei prezențe la barajul de promovare în Liga I, Chindia – Voluntari în iunie, ar putea fi lejer șters cu buretele. A fost un an greu pentru DB-sport, dar am rezistat, și mulțumim celor – deloc mulți – care au fost alături de noi în momentele grele. Lor li se cuvin cuvintele frumoase, iar cititorilor și urmăritorilor, vorbim de sute și mii la fiecare material, (date reale, Nelule!) le dorim sănătate și le promitem că vom păstra aceeași linie și în 2019, oricât de dificil ar fi să menținem ștacheta independenței și demnității. Reamintim, aproape de finalul unui an chinuitor pentru mulți colegi de breaslă, chemați să dea cu subsemnatul în dosare grele instrumentate de Poliția Economică, DB-sport.ro nu a încasat vreun leu în 2018 de la autoritățile locale, județene sau naționale și nu a încheiat vreun contract pe bani publici în acest sens. Ca și anterior, DB-sport a încercat să adapteze subiectele la cerințele publicului consumator, care a primit conținut original și gratuit, cel puțin în a doua parte a anului însoțit de materiale video, de multe ori exclusivități: Chindia, CSM Târgoviște, afacerile jurnaliștilor locali cu statul, campaniile în care am taxat managementul defectuos al activiștilor înscăunați de partide în structurile sportive au generat reacții în valuri, unele chiar din partea organelor de cercetare penală, fapt unic în istoria presei de sport din județul Dâmbovița. Mai jos, câteva episoade de referință din 2018:

Februarie, deplasare la Roma. DB-sport.ro a fost singurul site local din România cu reporter acreditat la masa presei pe Stadio Olimpico, la returul Lazio – FCSB 5-1. O adevărată performanță, în condițiile în care, la nivel de județ, ziariștii de sport scriu despre meciurile din Liga a VI-a sau pretind cauciucuri noi și câteva zeci de lei pentru o filmare de 90 de minute. Întreaga poveste poate fi recitită aici. I-am avut colegi, la masa presei, pe Ilie Dobre (Radio România Actualități, acum retras din activitate) și Remus Răureanu (gsp.ro, colaborator Digisport). Peste 10.000 de români au susținut FCSB din tribune.

Martie, amenințări dinspre Palestra. Cristian Mihăieș, membru fondator al asociației fantomă care a păpat bani grei din bugetul public pe acțiuni fictive, ne-a transmis amenințări printr-un mesaj privat pe Facebook. DB-sport a scris și în acest an despre legăturile celor care au înființat Palestra cu Ciprian Prisăcaru, fost președinte al CS Târgoviște, fost viceprimar, viceprimar cu atribuții de primar, director CS Târgoviște și, în prezent, director al Complexului Turistic și de Natație Târgoviște. Aici lucrurile nu s-au mișcat în vreun fel, doi dintre cei implicați la acea vreme direct în constituirea asociației activând acum în Emirate, iar al treilea încasând bani frumoși de la clubul privat Kinder al – ghici, ghicitoarea mea – familiei Prisăcaru.

Aprilie, clasare jenantă a echipei de volei CSM Târgoviște și incidente la Chindia. Cu un buget comparabil cu cel al campioanei Alba Blaj, participantă în Liga Campionilor, CSM Târgoviște a terminat sezonul intern pe locul 4 în prima ligă. DB-sport.ro i-a solicitat încă o dată demisia șefului de la acel moment al clubului, Ciprian Prisăcaru. Demers fără rezultate, Prisăcaru și-a văzut de treabă încă patru luni la CSM, alegând apoi o altă funcție foarte bine plătită, evident din bani publici, în urma unui concurs la care a candidat singur. Tot în aprilie, în Joia Mare, fanii Chindiei au fost înjurați la Brăila de portarul Iustin Popescu și de fundașul Ovidiu Morariu, după o înfrângere în fața ultimei clasate, Dacia Unirea. Episodul a ajuns la urechile conducătorilor clubului, care i-au tras pe linie moartă pe cei doi până la finalul sezonului. Ulterior, în iulie, lui Popescu i s-a propus un nou contract, dar goalkeeper-ul a apărat în puține meciuri, ultimul la Cluj, în deplasarea de pe terenul lui U, unde Chindia a pierdut pe erorile lui, încheind anul abia pe locul 5.

Iunie, luna marelui baraj. După 20 de ani, Chindia Târgoviște a fost foarte aproape de revenirea în Liga I. La câteva penalty-uri, mai corect spus. 0-1 la Voluntari, 1-0 pe Eugen Popescu, cu 7.000 de oameni în tribune și niciun gol la penalty-uri, după 120 de minute pe Eugen Popescu. S-a cârcotit mult pe tema ratărilor, s-au spus vorbe dure despre mulți jucători, cert e că primele două execuții au fost lamentabile, iar Târgoviștea e și acum în Liga a II-a. Poate peste mulți ani vom afla toate detaliile finalului frustrant al returului din iunie. Nicu Croitoru și Sică Bârdeș au fost sacrificați după baraj. La Chindia a ajuns Viorel Moldovan, un băiat cumsecade și odihnit, venit după un an și jumătate de pauză. La prezentarea oficială s-a lăsat cu destule tensiuni, echipa a început apoi bine campionatul, a șchiopătat către jumătatea sezonului, a revenit și a condus ierarhia etape bune, dar a terminat 2018 sub podium.

Iulie – august. Campanie în premieră, pe tema banilor alocați presei locale de către autorități. DB-sport a prezentat, pe 5 iulie, un material despre modul în care site-uri, televiziuni locale și regionale și posturi de radio au încheiat contracte de promovare a imaginii Primăriei Târgoviște, prezentând date suspecte de fals. Imediat, Poliția Economică s-a autosesizat și a deschis un dosar de cercetare penală, toți cei menționați în materialele publicate de DB-sport fiind chemați la audieri. Dosarul este și la această oră în lucru, o rezoluție fiind așteptată în primăvara anului viitor. Campania DB-sport s-a întins pe parcursul a câteva luni, cei vizați replicând, în disperare, cu o sesizare la IPJ în dreptul proprietarului domeniului site-ului pentru jigniri în spațiul public (Legea 61/1991).

Septembrie. Director nou la CSM. Vicepreședinte în mandatul lui Prisăcaru, Cristian Savu – profesor la Universitatea Valahia – a preluat interimatul, asigurând un climat de liniște la club, cu câteva decizii de salutat: consolidarea echipei de baschet feminin, la nivel de lot, evident, banca rămănând aceeași :(, dar și reluarea lucrărilor la sala de atletică grea. Savu e și astăzi director plin la CSM, în condițiile în care Primăria nu s-a grăbit să scoată postul la concurs.

Decembrie. Iar discuții despre stadion. Doar discuții. Finalul anului a readus pe tapet problema stadionului Eugen Popescu, aflat într-o stare precară, cel mai probabil la coada unui clasament întocmit pentru arenele participantelor în Liga a II-a. După ce a declarat că Primăria nu are bani să renoveze actualul stadion, primarul Cristian Stan le-a propus consilierilor locali să adopte un proiect de hotărâre care vizează reparații pe Eugen Popescu în cuantum de 1.6 milioane de euro. Proiectul a trecut de votul aleșilor, fără a se oferi însă date concrete și termene. DB-sport a prezentat documentele din acest cadru, inclusiv expertiza tehnică de 169 de pagini care nu a ajuns la mapa consilierilor locali (!). Tot în decembrie, gala sportului dâmbovițean s-a terminat cu lacrimi și reproșuri ale antrenorilor și sportivilor premiați într-o atmosferă dezolantă.

Cam așa au stat lucrurile în sportul dâmbovițean și în lumea celor care spun că sunt apropiați de fenomen în 2018. Un an urât, de uitat repede, unul care – la fel ca și cei trecuți – nu va rămâne cu borne pozitive importante în cartea de istorie. Rămâne de văzut dacă va mai exista vreo carte care să cuprindă aceste aspecte, câtă vreme autorul celei mai bune enciclopedii, Alexandru Boriga, a trecut în neființă, iar cei mai mulți sunt preocupați de scris pe teme sportive doar când primesc bani de la autorități. Să aveți un Crăciun cu tot ce vă doriți și un an nou cu multe ordonanțe de guvern, toate întru binele comunității!

P.S. Directorul de la CS Târgoviște, Alexandru Badea, poate dormi liniștit pe 31 decembrie, ziua în care era programat un concurs la club pentru postul de contabil. Așa cum era de așteptat, Guvernul a anunțat că bugetarii nu vor lucra în ultima zi a anului.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *